1 feb 2008

Carnaval, carnaval...

Breu Història del Carnaval de Barcelona

A Barcelona, les ganes de gresca vénen de ben lluny

"Hermosas barceloninas,
Digníssims barcelonins,
Tant els d’aristocràcia
Com els sencills artesans,
Lo mateix els d’Horta i Sans
Que’ls del Poble Nou y Gràcia[...]
Aquest món és una bola
Y convé ferla rodar
Que’l ditxo ja ho diu ben clar:
Á las penas, xirinola.

"De l’entitat Gatzara Contínua, 1905
Citat per Joan Amades, a Costumari Català:
el Curs de l’any

Les primeres notícies del Carnaval a Barcelona

L’origen de la celebració del Carnaval és incert; es relaciona amb ritus i festivitats paganes.
Possiblement, amb els que té més relació és amb les festes saturnals que se celebraven a l'antiga Roma.
D'aquestes festes ens arribaria el nom de Carnaval ja que era costum passejar per la ciutat una nau muntada dalt d'un carro, el carrus navalis.
Les primeres notícies de la festa de Carnaval a Barcelona daten de l'any 1333 i fan referència a una disposició que prohibeix alguns dels costums amb els que se celebrava la festa a la ciutat com ara cavalcar disfressats o llençar taronges.
Des d'aleshores la celebració ha canviat molt encara que ha mantingut algunes de les seves característiques: la festiva permissivitat, la llicència en els costums o la transgressió de l'ordre establert.

El Carnaval és un temps en què tot és permès abans que la Quaresma arribi amb el seus dies d'abstenció i penitència.Actualment, la Quaresma ha perdut el seu significat d'abstinència col·lectiva, però el rei Carnestoltes -nom que li arriba precisament de l'expressió llatina carnes toldres o carnes tolendas, carns prohibides- continua arribant a ciutats i pobles.

Al llarg de la historia el Carnaval ha patit molts alts i baixos. El de Barcelona va viure la seva màxima esplendor al segle XIX quan Sebastià Junyent i Comes, un home de comerç, alegre, expansiu i amant de la gresca, va crear l'any 1859, la Societat del Born, una entitat dedicada en exclusiva a l'organització de les festes de Carnaval.Després del parèntesi que va representar la dictadura amb la prohibició de la festa, la historia del Carnaval de Barcelona continua. Amb l'impuls de l’Àrea de Cultura (Oficina de Festes i Tradicions) del primer Ajuntament democràtic, el Carnaval va tornar a ser patrimoni de tots els ciutadans: tindran lloc les primeres rues, gairebé espontànies, al passeig de Gràcia i després al Paral·lel.

El Carnaval surt al carrer.

De la Web de l'Ajuntament de Barcelona.

Y las modelos de la foto son mis sobrinas Paula y Clàudia, esta mañana antes de salir para el cole, qué guapas!!!!

4 comentaris:

Estrella dijo...

Querida Marylou, me ha gustado mucho la historia del carnaval, he de decir que todo no lo he entendido pero he ido enlazando y extrayendo lo más importante del contenido. Tus sobrinas están guapísimas y seguro que vais a disfrutar mucho.

Muchísimas gracias, de corazón, por unirte a la propuesta del PHA y por tu sincera amistad, un abrazo muy fuerte, Estrella.

Nerim dijo...

Las niñas están guapisimas y sobre todo la Paula, está hecha toda una señorita. Me gustaron los disfraces y tambien la historia del "carbanal".
Un fuerte abrazo

Estrella dijo...

Un hermoso pajarillo me ha dicho que tú has hecho con tus propias manitas los disfraces, eres una artista.
Por cierto en mi blog he dejado algo para tí, un beso.

MaryLou dijo...

Estrella, este año no he hecho yo el disfraz, el de la peque lo compraron hecho en Madrid este verano que fueron al parque Warner, y el de la grande lo hizo mi hermana, su madre, que también sabe coser. Le quedó chulo verdad?

Hoy voy a tratar de actualizar el blog (con la impagable ayuda de Nerim)y pondré los últimos eventos que vienen de tu blog.

Muchos besos